Alcatel 4400 Quick Reference Commands


Here’s some reference commands for an Alcatel-Lucent OmniPCX, I just want to share with you, and also because i’m always forgot something that i’ve learned.  :hammer:

ADDRESSING MODES

– By directory number >tradna

– By physical address >tradph % tradpn %

– By equipment number >tradeq % tradnp %

– By index >tabeqt

HARDWARE MAINTENANCE

– Reset of a coupler >rstcpl

– Reset of a terminal >reinit

– Reset of DSP or embedded cpl (CPU6) >rstdspcpl

– Out-of-service coupler >outserv

– In-service coupler >inserv

– Cyclical tests >tcyc, tcpl, taux, ltcyc

– Downloading state >downstat

– FBC and HE software download >hedownload

– Read coupler binaries version >readhead % read_head %

– Set numeric phone sets date >setdate % term_date %

– state of cristal clock >clockstat

RESOURCES MAINTENANCE

– All coupler’s status >config

– one coupler’s status and data >cplstat % varcpl %

– Equipment data >eqstat % tabneph %

– Terminal status >termstat % term_data %

– Trunk status >trkstat % trunk_state %

– INT-INT connexion >intent % int_sort %

– TS status US-USCVG or IR-IRC >tsus % itusstat %

– TS status between 2 INT >tsint % itintstat %

– TS status on IO1 card >tsio1 % itio1stat %

– TS status between 5400-5400C >ts5400 % ts_5400 %

– TS status between 4600-GNISC >ts4600 % ts_2600 %

– US shelve status >usstat % ges_us %

– 5400 shelve visualization >aux5400 % aux_5400 %

– 5400 shelve visualization >aux4600 % aux_2600 %

– DSP status on a coupler >dspstat % varcpl_dsp %

– Coupler traffic counter >traffic

– Vocal guides status on coupler >vgstat % varcpl_vg %

– Voice mail accesses status >vmail % sympac %

– Operators status >opstat % trafficop %

– Operators real-time supervisor >opsup

– Display of terminals >listerm % list_terms %

– List of the isolated resources >listout % list_outserv %

– List of forwarded terminals >listfwd % list_fwd %

– List of terminals in DND state >listdnd

– Synchronization Data >infocs

– Timer table display >tabtemp

– Data terminal information >zdata

– Telephonic traces >mtracer, tuner, trc

– Keys of digital sets >readkey

NETWORK MAINTENANCE

– Topology and network visualization >suproutage

– Network administration >netadmin

– IP/X25 tunnel state >tunstat

– IP/X25 tunnel parameters >tunconfig list

– Test ping >ping

– Remote login >rlogin

– X25 diagnostic >x25diag % poucet decod %

– VPN overflow configuration >lookvpn

– Route list configuration >lookars

– Display VPN calls >vpnstat

– Reset of hybrid links >rsthyb

– Numerotation en arrive >looknumin

INCIDENTS

– Incidents message visualization >incvisu % recup %

– Incidents Reset >increset % razfile %

– Incidents temporary output choice >incout % sortie %

– Incidents counters visualization >inccpt % nbfault %

– Stop incidents screen display >incstop % stopinc %

– Restart incidents screen display >incstart % startinc %

– Incidents documentation >incinfo % info_incid %

– Couplers alarms visualization >cplalrm % visu_alrm %

– Alarm relay management >alarmrel % relala, relalaoff %

– Backtraces visualization >excvisu % recupexc %

– Network incidents visualization >netvisu % incires %

DUPLICATION

– role of the CPU’s >role or role -b

– switch over on the twin CPU >bascul

– duplication of twin CPU >twin % secours %

– copy database to twin CPU >mastercopy % dupcopy %

– copy database from master CPU >mastercopy

DECT (PWT)

– Dect global informations >dectinfo

– Dect installation >dectinston % dect_debinst %

– Remove a handset IPUI >dectrm % dect_desinst %

– Dect localization area display >dectarea % dect_area %

– Dect coupler isolation >dectisolon, dectisoloff % dect_debisol, dect_finisol %

– List of Dect handsets configured >dectsets % dect_sets %

– Dect status >dectview % dect_view %

– Handset observation >dectobs % decthsobs %

– Restart Dect application >dectrestart

– Display string references on Tiny >stringref

– Put out of service a DECT Base station outserv ‘bs’ cr cpl bs_nbr

– Put out of service a DECT ADPCM Block >outserv ‘dsp’ cr cpl dsp_nbr

– Put out of service a DECT coupler >outserv cr cpl

– Put out of service a DECT Handset >outserv <directory>

– Put in service one of the previous equipment change ‘outserv’ to ‘inserv’

DATA BASE

– Coherency data base test >dbdump

– Data base recover >dbrecover

– Initrem blank check >checkdb

– Did translator test >didtest % did_test %

– Multi line tool >multitool

– Subscriber edition >edsbr

– Abbreviated number edition >edabv

– Numbering plan edition >ednump

– Mao acces management >mao

– Last mao modification >maohist % edihist %

– Data base management >mgr

– Site identification >siteid

– OPS files presence >test_ops

– cql server traces >srvtrace

– Centralized voice mail init >initmevo

– Edition of initmevo results >initmevo_res

– Broadcast management >progdiff % prog_diff %

– Network consistency check >audit

ACCOUNTING

– Ticket stored visualization >accview % afscope %

– Accounting management >account

– Erase accounting tickets >accreset

– Financial report printing >accreport % printmgr %

VOICE GUIDES, TONES

– Vocal guide substitution tone >mdvgtona

– Vocal guide multi langage display >vgmulti % msg_vg_multi %

– Vocal guide start begin display >vgstart % msg_vg_start %

– Active vocal guide display >vgemis % neqt_vg_emis %

– Vocal guides status on coupler >vgstat

– Vocal guides and tones display >vgton % tona_vg %

– Tones generator coupler >cplton % num_cpl_tona %

SYSTEM : CHORUS AND UNIX COMMANDS

– Unix processes visualization >ps

– Chorus actors visualization >al -l

– Change password >passwd

– CPU idle time (CPU traffic) >idle

– Network administration >netadmin

– Restart immediately the system >shutdown -i

– Stop immediately the system >shutdown -ih

– System start trace management >traceboot

– Memory occupation >vmstat

– Hard disk occupation >df

– Repertory occupation >du

– Test ping >ping

– Remote login >rlogin

– Software server management >bootserv

– CPU Hardware characteristics >uhwconf

OTHER COMMANDS

– Crontab display >cfgCron

– Site identification >siteid

– Compatibilities problem detection >allcompat

– Informations about twin CPU version >twincompat

– Informations about Chorus and BIOS version >syscompat

APPLICATION

– Hotel tools >hotdebug

– Traffic observation >obsappli

ENTITIES

– Datas of entities >entitystat % tb_entite %

– Table of operators >tabopcstat % tabopc %

– Groups of operators >grpopestat % tb_gpe_ope %

– Prorities associated to calls >pcotstat % tb_prio_pcot %

– Call distribution tables >cdtstat % tb_cdt %

– Operator Distribution lists >distristat % tb_file %

PILOT

– List of pilots >tabpil

– Display pilot data >pilacd

– Display queue list >piwqlist

– Display queue and processing group list >piwqpg

– Display parameters of a routing direction >piwq

– Display destination contexts data >pildstctx

– Reset the acdv2 ressource waiting queue >razpil

– Display pilots of Emergency Closure lists >emerlist

QUEUE

– List of queue >tabwq

– Display queue data >wqacd

– Display processing group list >wqpglist

– Display pilot list >wqpilist

– Display resource selection params of distribution dir >wqpg

– Reset the waiting queue >razwq

PROCESSING GROUP

– List of processing groups >tabpg

– Display processing group data >pgacd

– Display queue list >pgwqlist

– Display call selection params of distribution dir >pgwq

– List of affected agent >logag

– List of attached agent >attag

– Display dynamic state of affected agent >istag

– Display or update agent order number data file >readfile

– Display dialog context data >pgctx

AGENT

– List of agent >tabag

– Display agent parameters >agacd

RULES

– Display parameters of a pilot rule >pilotrule

– Display parameters of a distribution rule >distrirule

– Display dynamic state of rules (pilot and distribution) >rule

DISTRIBUTION

– Display acd configuration >acdsup

– Reset the waiting queue average wait >razam

– Display Waiting Time Dependant table >tabwtd

TRUNK-GROUP TRUNK

– Display specific acd dynamic data for trunk >zacd

– Display csta monitoring of trunk group >cstatrk

– Display the trunk group limitation table >trklimit

– Reset the busy IT counter >razlimit

– Reset the trunk group ACD call counter >raztrkacd

DIALOG CONTEXT

– Display dialog context data >ctxacd

– Display dialog contexts list >tabctx

– Display dialog contexts list for a node >tabnodectx

– Display dialog contexts waiting an acknownlegment >ctxretry

– Change dialog context state >ctxstate

– Send message between contexts >ctxsendmsg

CSTA

– Display interactive queueing table >csta

STATISTIC PILOT

– Display the list of pilot statistic >tabpilstat

– Display pilot statistic data >pilstat

I hope that may useful. Especially for me! :p

167 thoughts on “Alcatel 4400 Quick Reference Commands

  1. gedex June 17, 2008 at 6:33 PM Reply

    ahemm.. mbul ajarin gw hacking PABX ntar ye😉
    lulus udah, gawe udah.. kapan kawin mbul?

  2. gembuls June 17, 2008 at 7:34 PM Reply

    Ok cuy.. he,hacking or cracking?
    Kawin?? hmmm….

  3. 0nay July 8, 2008 at 1:52 PM Reply

    Weedew, yang dah jadi Voip Engineer. Lo blm makan2 tuh Bull. Kapan dong, gw tungguin yah. Voip yang gw tau buat nge PadLock ext.nya cewe2 cakep. Trus ntar dia tlp gw deh minta dibukain PadLocknya. Hehee..

  4. gembuls July 9, 2008 at 9:28 AM Reply

    @Pak Onay
    huahahaa.. Ampun pak onay, saya masih beginner!

  5. kumiz July 11, 2008 at 6:10 AM Reply

    bul maksudnya apaan tyuh ajarin dong!!

  6. gembuls July 17, 2008 at 9:02 PM Reply

    @kumis
    nyang mane mis??? ke kosan aja.

  7. dzuwi July 21, 2008 at 8:09 PM Reply

    wedew… apa ini bapak guru :p
    Oiya… manual yg lu kasi ga ngerti gw, materinya berat be’eng, tar klu lu dah expert ajarin gw yah, gw melenceng dulu dari perguruan IP PBX, sekarang gi ada side job ngawinin data mining ama IDS dulu, bapak guru kapan niy nyusul?? hehehe… :p
    Peace…. ^_^v

  8. gembuls July 21, 2008 at 8:47 PM Reply

    @dzuwi
    Wahh gw juga lagi ngawinin alcatel sama cisco nih (*Ngeles dikit).
    Kalo keberatan ya jgn diangkut sekaligus mbak, mabok ntar. Ajarin dd dong Data mining nya… yah yah yah?

  9. momogie July 29, 2008 at 4:18 PM Reply

    Bul mantap neh dah gaewe? BtW basih kost di kapuk? (gw mo numpang mandi klo lg nginep di benkel) “Hueheheheh…..

  10. toxicbrother August 1, 2008 at 3:38 PM Reply

    @semua
    Mau nanya. Coupler state pbx gue ngehang di Z24_2 INIT 1 nih, padahal yang dicolok itu Z24. Gimana ya?
    Tolong. Trims!

  11. gembuls August 2, 2008 at 2:40 PM Reply

    @yogi
    heeh udah gi, lu kapan? numpang mandi dikenakan biaya administrasi:
    1 jam pertama Rp.2000, 1 jam berikutnya Rp.1025, PPN 10%😛

    @toxicbrother
    1. Pastikan board z24_2 sudah di create terlebih dahulu. Shelf>Board>Consult Modify/Create
    2. Coba lepas board z24_2 (jangan ditancap) dulu, sampai Board CPU6/CPU7, INTIP (jika ada), juga CPU redundant (kalo ada) statusnya Ready alias In Service. Jika sudah ‘In Service’, baru tancapkan itu board z24_2 dan tunggu hingga kondisi In Service

    Kalo sudah in service, coba cek status trunk (trkstat) untuk koneksi analog/digital yg sudah terkoneksi. Pastikan untuk tiap extention statusnya F (Free) atau B (Busy), jika ada yg hs (nah ini baru hang namanya)😛 reset board dengan rscpl. CMIIW

  12. 0nay August 6, 2008 at 4:35 PM Reply

    Klo hs kepanjangannya apa bul?

  13. gembuls August 6, 2008 at 8:42 PM Reply

    @pak onay
    hs itu (kalo di pabx) artinya out of service, kalo kepanjangannya apa gue jg gak tau persis nay. Tapi kalo inget mata kuliah sistem digital yg materinya multiplexer (kalo gak salah ya), hs itu kondisi signal clock saat berada di zero level (mudah2an bener…). CMIIW lagi ah..

  14. Supermance September 23, 2008 at 3:54 AM Reply

    rif, puasa ? … yakin lo ?
    😛

  15. superboy April 3, 2009 at 5:24 PM Reply

    hs = hang so (kl dah hang, terus ngapain).
    waduh bener2x dimanfaatkan belajar pbx nya😛

  16. gembuls April 4, 2009 at 4:45 PM Reply

    @superboy
    Yohaiii…ilmu jgn disimpen,gak guna nantinya.
    btw, ini masternya alcatel nih :p (thx for coming)

    kalo udah hang,terus di restart (pedoman alcatel)
    wkwkwk…

  17. ahmad December 15, 2009 at 2:41 PM Reply

    ada yg tahu cara break bios di cpu6 ? karena ketika load tdk ada bios proses….

    • gembuls December 16, 2009 at 11:23 AM Reply

      Mas ahmad,

      Saat CPU6 ataupun Call Server load pertama kali (detect hardware), tunggu hingga muncul pesan di display:

      hit Ctrl + B for BIOS monitor!

      Tekan Ctrl + B, lalu kemudian tekan Ctrl + I, Lalu masukkan password (default: kosong)

      Enter the sequence "Ctrl + i".
      Password ? :
      Enter the BIOS password.
      **********

      Semoga membantu.

  18. anggryOracLe November 22, 2010 at 10:56 AM Reply

    Misi mas,,,

    mau nanya…
    biasanya kan kalo IP phone urutannya IP PBX -> Switch -> IP Phone
    nah itu kan yg lewat paket eth…

    kalo misalkan end nya Analog Phone dengan topologi yang sama kira2 apa ya yg dimofikasi??

    mohon bantuannya soalnya lagi ngawinin ALcatel dengan Produk perangkat aktif😀

  19. gembuls November 22, 2010 at 4:18 PM Reply

    mas anggri,

    Analog phone tidak bisa dikoneksikan dengan switch, analog phone dikoneksikan dengan media MDF/LSA yang di jumper ke IP PBX. PBX Alcatel nya tipe apa yah mas? kalau tipe crystal keluaran dari board eZ32 (analog phone extension), eUA32 (digital phone extension), NDDI (PSTN Telkom), atau NPRAE (ISDN) diterminasikan ke MDF lalu di jumper ke terminasi extension yang berasal dari area (handset). Sama halnya dengan Alcatel tipe Media Gateway (MG) yang dikoneksikan dengan output dari board pada port2 SLI (analog extension), UAI (digital extension), APA (PSTN), dll.

  20. rexy February 14, 2011 at 10:39 AM Reply

    1.Mas tuk trunk group d pabx itu, digunakan dlm kondisi apa aja seh?
    2. Terus maksud “follow me” PABX itu gimana? krn ada yg definisikan beda2
    3. Cara buat “number+pause+extension”, gmana tuh? bisa kasih pembelajarannya.
    4.mohon share ya mas..

  21. gembuls February 15, 2011 at 8:52 PM Reply

    Mas Rexy,

    Sebelumnya, PABX yang digunakan merk apa yah? saya coba jawab yah
    1. Trunk digunakan (logikanya) untuk pencabangan dari satu menjadi banyak atau sebaliknya banyak dijadikan satu, maksudnya satu output untuk beberapa input atau satu input untuk beberapa output. kalau digunakan untuk PABX, misalnya: satu line PSTN digunakan secara bersama-sama untuk beberapa line extension, begitu sebaliknya satu line extension untuk outgoing call nya menggunakan banyak nomor PSTN yang berbeda secara bergantian, yang di define dalam satu trunk.
    2. “Follow Me” sama halnya dengan forward line, artinya jika ada incoming call ke suatu extension yang di set fitur “Follow Me” tersebut, maka PABX akan mem-forward (mengalihkan) ke nomor tujuan yang di set (misal: nomor Handphone).
    3. Saya kurang paham dengan pertanyaan yang di maksud, maksudnya untuk buat speed dial ke nomor extension atau bagaimana yah? kalau maksudnya seperti itu, pertama harus diaktifkan dulu fitur DTMF nya di sisi PABX, untuk ‘pause’ ini sendiri prefix nya berbeda-beda pada sisi si penelfon, kalau dari handphone ada yang menggunakan ‘*’ (bintang), ‘,’ (koma), untuk beberapa tipe ada yang menggunakan huruf ‘P’. jadi kita bisa menyimpan speed dial dengan format number+’pause’ prefix+extension
    4. Kalau kurang jelas dengan jawaban saya, tanya lagi yah…berarti saya yang salah tangkap maksud pertanyaan nya,hehehe….

  22. zudha February 21, 2012 at 12:11 PM Reply

    mau tanya dong, kalau misalnya buat user yg banyak sekaligus atau menghapus user banyak sekaligus gimana ya? apa ada command linenya? saya rencana mau menghapus user dan membuat forward massal.

    terima kasih atas jawabannya

    • gembuls February 21, 2012 at 2:38 PM Reply

      Pake release berapa mas? kalau pake release dibawah R9.1 coba dengan web interface 4760.
      1. aktifkan web interface 4760
      mgr —> system –> system parameters –> Use of 4760 –> True (abis ini restart pabx dulu)

      2. lalu akses di browser dengan menggunakan alamat IP dari OmniPCX, pilih configuration.

      3. buka menu user
      disini anda bisa menghapus, edit, atau menambahkan user dalam range sekaligus.

      Fitur ini sama dengan yang digunakan di Alcatel-Lucent OmniVista 4760.

  23. Jorge May 3, 2012 at 3:43 AM Reply

    someone would have some manual command line since I have installed the onmivista
    thank you very much

    • gembuls May 4, 2012 at 3:34 PM Reply

      Hi Jorge,
      as far as I know, there is no CLI on OmniVista.

  24. faw29 June 13, 2012 at 3:27 PM Reply

    gan ane mnta bantuannya, ane kmren setting ip PABX Alcatel-lucent tapi ane lupa ipnya, tau g cara bkin pabxnya biar balik ke setting defaultnya? kl0 tau tolong bales ke FAW29@facebook.com

    • gembuls June 13, 2012 at 10:39 PM Reply

      bisa dilihat dimari gan –> How to reset OXE default password

      • faw29 June 14, 2012 at 7:17 PM

        tapi ini kan untuk rubah password jd default, kl0 rubah ipnya jd default gmn?

      • gembuls June 14, 2012 at 9:20 PM

        oh iya, sorry salah baca. untuk rubah IP Address, bisa ganti dengan command:
        #netadmin
        atau bisa juga menggunakan linux command: ifconfig
        dengan login menggunakan serial console

      • faw29 June 16, 2012 at 11:51 AM

        jadi harus lewat linux y gan? kl0 lwt wndows? trus kabel consolenya dipasang dibagian mana di pabxnya kan banyak tu portnya

  25. gembuls June 16, 2012 at 7:27 PM Reply

    bisa juga lewat windows gan, pake hyperterminal/putty/securecrt/lainnya. PABX nya tipe apa gan?
    untuk tipe OXE, colok di port console CS.
    untuk tipe crystal, lewat RMA/BRMA

    • faw29 June 16, 2012 at 8:44 PM Reply

      omniPCX office medium gan, seri pastinya ane kurang paham, cz ni pnya kantor, ane dapet kiriman tulisan dib kardusnya cm omniPCX office medium alcatel-lucent

      • faw29 June 16, 2012 at 8:52 PM

        dri webnya versi OmniPCX Enterprise Communication Server gan, tolong bantuannya

      • gembuls June 17, 2012 at 12:23 AM

        Pakai serial console DB9 to RJ45 bawaan alcatel atau bisa menggunakan console cisco (warna biru muda) tinggal di balik aja susunan pin nya, nyolok di port console CS (posisi pojok kanan bawah)
        Konfigurasi serial:
        – Speed (baud): 9600
        – Data bits: 8
        – Stop bits: 1
        – Parity: None
        – Flow control: None

      • faw29 June 19, 2012 at 12:22 PM
      • gembuls June 23, 2012 at 1:29 AM

        Sepertinya ini tipe OXO gan, Alcatel-Lucent OmniPCX Office.
        untuk merubah konfigurasi IP Addressnya, Bisa menggunakan aplikasi OMC atau PM5 connect lewat port LAN. default IP PBX: 192.168.92.246 (sesuaikan IP Address agan dengan subnet 255.255.255.0).
        Cek di tab Hardware & Limits –> IP Address, untuk mengganti IP Address
        CMIIW

      • faw29 June 23, 2012 at 2:35 PM

        masalahnya ane setting ip PABX Alcatel-lucent tapi ane lupa ipnya, tau g cara bkin pabxnya biar balik ke setting defaultnya

      • gembuls June 26, 2012 at 10:25 AM

        gimana gan updatenya? berhasil kah?

      • faw29 June 26, 2012 at 9:07 PM

        saat login, password dketik g kluar karakter apa2

  26. Sergei June 18, 2012 at 5:01 PM Reply

    Hi, Gembuls

    We have connection to Alcatel OmniPCX enterprise BXP remote by termimal only, but not visually.
    We need to get information about crystals.
    Command “config all” returns information about Crystal numbers but don’t return type of cristals.
    How we can get information about crystal types (small/mid/large; M1/M3/VH)?

    • gembuls June 22, 2012 at 12:21 AM Reply

      Hi Sergei,
      you can use this command:
      # siteid
      look at the cpu type, cpu6 or cpu7 is for alcatel omnipcx 4400 (crystal) and cpu8 or later is for alcatel omnipcx enterprise (media gateway)

  27. Sergei June 25, 2012 at 7:15 PM Reply

    Gembuls, thank you. It helped us so much.
    And it would be so nice, if you could possibly tell us how by means of terminal commands to get the types of blocks that a PBX contains within its configuration?

    • gembuls June 25, 2012 at 9:21 PM Reply

      Hi Sergei,
      I think it’s not possible (I don’t know exactly), because PBX it doesn’t same with switches/router device. but if you’re using an Alcatel OmniPCX you can export your configuration to text file, using 4760 web interface.

  28. Alex June 26, 2012 at 7:02 AM Reply

    Pak.. Mau tanya dong.. cara setting timer di alcatel pabx.. supaya extension 1 dapat telp keluar 10 menit extension 2 dapat telp keluar 15 menit dimana yah kalau lewat mgr?
    Terima kasih

    • gembuls June 26, 2012 at 10:22 AM Reply

      Pak Alex,
      timer di alcatel pbx berlaku untuk keseluruhan system. dan bisa di apply pada extension tertentu.

      1. Set Timer:
      System -> Go down hierarchy -> Timer -> 260 -> 100 (by default)
      rubah sesuai yang dibutuhkan satuan waktu milliseconds

      2. Aktivasi fitur Temporize Call Release pada Phone Fasilities Categories:
      Categories –> Phone Facilities Categories –> Consult/Modify –> Edit Category 1 (misalnya)
      Rubah parameter Temporize Call Release menjadi 1
      Temporized Call Release : 1

      Phone Fasilities Categories 1 tersebut yang nantinya di apply ke user

      3. Aktifkan fitur Temporize Call Release di Trunk:
      Trunk –> Consult/modify –> Edit Trunk
      Rubah parameter “Special Services” dari nothing (by default) menjadi Temporize Call Release

      4. Apply di user extension:
      Users -> Consult/Modify -> Pilih User
      # rubah parameter Tel. Fasility Category Id sesuai phone fasilities categories id yang dibuat diatas tadi
      Tel.Facility Category Id : 1

      done.

  29. Jorge June 27, 2012 at 4:08 AM Reply

    . Hello some manual telnet to the enterprice
    thanks

    • gembuls June 27, 2012 at 5:43 PM Reply

      Hi Jorge,
      # telnet xxx.xxx.xxx.xxx
      just telnet the IP Address from your PC to the remote device, simple like that. can you explain more detail about the question?

      • Jorge June 28, 2012 at 12:30 AM

        how to set up a hotline
        Thanks

    • gembuls July 14, 2012 at 2:22 PM Reply

      to set a hotline, you can configure hunting group which have a member from user extensions.

      • Jorge July 23, 2012 at 9:42 PM

        :Hello, my question regarding the hotline would be that by lifting the device to communicate directly espesifico an inmate, as you can configure

        thank you very much

  30. Sergei June 27, 2012 at 3:54 PM Reply

    Hi, Gembuls,

    your help is highly appreciated. Frankly speaking, we mostly or even have to use the telnet interface, but not the web one.

    In this respect, do you probably know anything about the request “rack_table cr 0” that can be sent to Alcatel PBX through telnet terminal?

    The point here is that by this method we can get some PBX config information. Among the parameters we get, there are the following:
    Crystal rack_type : s14_slots
    Crystal rack_fict : TRUE
    …,

    for the “rack_table cr 2” request:

    Crystal rack_type : MediaGateway_large
    Crystal rack_fict : FALSE
    …,

    for the “rack_table cr 3” request :

    Crystal rack_type : MediaGateway_large
    Crystal rack_fict : FALSE
    …,

    for the “rack_table cr 19” request:

    Crystal rack_type : hybrid_rack
    Crystal rack_fict : TRUE

    So, the question here is “Can we possibly figure out what exactly the type of the rack is on the basis of the “Crystal rack_type” parameter?” For example,

    “MediaGateway_large” means a common hardware, large rack.
    What other types can we meet in the value of this parameter?

    In terms of “s14_slots” we cannot be sure what exactly the rack type it is. Might you know what the rack type it is? Common or crystal hardware?

    Config all returns:

    Crystal 0 :

    +——————————————————————-+
    | Cr | cpl| cpl type | hw type | cpl state | coupler ID |
    |—-|—-|————|———–|————–|—————–|
    | 0 | 6 | CPU_CS|———- | IN SERVICE | NO PCMS CODE |
    | 0 | 10 | CPU_CS|———- | REG NOT INIT | NO PCMS CODE |
    +——————————————————————-+

    > Reference rack not set

    Crystal 2 :

    +——————————————————————-+
    | Cr | cpl| cpl type | hw type | cpl state | coupler ID |
    |—-|—-|————|———–|————–|—————–|
    | 2 | 0 | GD|———- | IN SERVICE | BAD PCMS CODE |
    | 2 | 2 | SLI 16(Z)|———- | IN SERVICE | NO PCMS CODE |
    | 2 | 3 | UAI 8|———- | IN SERVICE | NO PCMS CODE |
    | 2 | 4 | PRA T2|———- | IN SERVICE | BAD PCMS CODE |
    | 2 | 5 | SLI 16(Z)|———- |ONLY OPS FILE | BAD PCMS CODE |
    | 2 | 8 | CS|———- | CALL SERVER | BAD PCMS CODE |
    +——————————————————————-+

    — Inter Crystal Topology —

    +————————————————————————-+
    | CR | CPL Type Role Free/Tot Role Type CPL | CR |
    |————————————————————————-|
    |002 | 00 -GD (INT_HS ) -X- -X- ( INT_HS) MEX – 00 |003 |
    |————————————————————————-|
    |002 | 00 -GD (MAIN ) — 8/8 — ( INT_A) INTIP3A – 01 |019 |
    |————————————————————————-|

    Crystal 3 :

    +——————————————————————-+
    | Cr | cpl| cpl type | hw type | cpl state | coupler ID |
    |—-|—-|————|———–|————–|—————–|
    | 3 | 0 | MEX|———- | REG NOT INIT | NO PCMS CODE |
    | 3 | 1 | GA|———- |ONLY OPS FILE | BAD PCMS CODE |
    | 3 | 3 | GA|———- |ONLY OPS FILE | BAD PCMS CODE |
    +——————————————————————-+

    — Inter Crystal Topology —

    +————————————————————————-+
    | CR | CPL Type Role Free/Tot Role Type CPL | CR |
    |————————————————————————-|
    |003 | 00 – MEX (INT_HS ) -X- -X- ( INT_HS) MGD – 00 |002 |
    |————————————————————————-|

    Crystal 19 :

    +——————————————————————-+
    | Cr | cpl| cpl type | hw type | cpl state | coupler ID |
    |—-|—-|————|———–|————–|—————–|
    | 19 | 0 | FICTIF| | REG NOT INIT | NO PCMS CODE |
    | 19 | 1 | INTIP3A| | IN SERVICE | NO PCMS CODE |
    | 19 | 2 | INTIP3A| | OUT OF SERV | NO PCMS CODE |
    | 19 | 3 | Z_FICTIF| | IN SERVICE | NO PCMS CODE |
    +——————————————————————-+

    — Inter Crystal Topology —

    +————————————————————————-+
    | CR | CPL Type Role Free/Tot Role Type CPL | CR |
    |————————————————————————-|
    |019 | 01 -INTIP3A (INT_A ) === 8/8 === ( MAIN) GD – 00 |002 |
    |————————————————————————-|

    • gembuls June 27, 2012 at 4:38 PM Reply

      Hi Sergei,
      Yeah I’m prefer to use telnet or via console rather than using web interface to configure. Based on the ‘config all’ outputs, that’s a common hardware or Media Gateway Large Type.
      Because in Media Gateway Large there is CS (Call Server) board and also GD (Gateway Driver) board, both of them used for call processing, that is an easy way to recognize from the hardware types (look at Crystal 2).
      On Media Gateway Large (3U) there is 9 available boards, Media Gateway Medium (2U) there is 6 available boards, and for Media Gateway Small (1U) there is 3 available boards per-unit/shelf. there is Call Server (CS) and Gateway Driver (GD) boards on each. If you have an extended shelf (look at the Crystal 3), it’s using MEX board connected to the GD’s Module port to communicate the other boards (on crystal 3) to the CS board.

      For the Crystal type hardware (ACT), there is no CS or GD boards it’s different architecture and also different type of boards. Crystal’s type hardware using CPU6 or CPU7 for instance, there is 14 or 28 boards on one rack shelf. this is sample of ACT-28 rack on Crystal Type Hardware:

      Cristal 0 :
      +————————————————————————————-+
      | Cr | cpl| cpl type | hw type | cpl state | coupler ID |
      |—-|—-|——————–|———–|——————|—————————|
      | 0 | 0 | UA32 |———- | IN SERVICE | 3BA53050ABBC01 |
      | 0 | 1 | UA32 |———- | IN SERVICE | 3BA53050ABBC01 |
      | 0 | 2 | UA32 |———- | IN SERVICE | 3BA53050ABBC01 |
      | 0 | 3 | UA32 |———- | IN SERVICE | 3BA53050ABBC01 |
      | 0 | 4 | UA32 |———- | IN SERVICE | 3BA53050ABBC01 |
      | 0 | 5 | GPA |———- | IN SERVICE | 3BA53097AAAA02 |
      | 0 | 6 | CPU6 |———- | IN SERVICE | NO PCMS CODE |
      | 0 | 7 | PRA2 |———- | IN SERVICE | 3BA23076AABD01 |
      | 0 | 8 | UA32 |———- | IN SERVICE | 3BA53050ABBC01 |
      | 0 | 9 | NPRAE |———- | IN SERVICE | 3BA23254AAAD03 |
      | 0 | 10 | NDDI2 |———- | IN SERVICE | 3BA23171AAAD04 |
      | 0 | 11 | NDDI2 |———- | IN SERVICE | 3BA23171AAAD04 |
      | 0 | 12 | eUA32 |———- | IN SERVICE | 3BA23266AAAA02 |
      | 0 | 13 | UA32 |———- | IN SERVICE | 3BA53050ABBC01 |
      | 0 | 14 | Z24 |———- | IN SERVICE | 3BA53065AFBA02 |
      | 0 | 15 | INTOF2A |———- | IN SERVICE | 3BA23260AAAB04 |
      | 0 | 16 | BRA2 |———- | IN SERVICE | 3BA23073ABAC03 |
      | 0 | 17 | NPRAE |———- | IN SERVICE | 3BA23254AAAD03 |
      | 0 | 18 | NDDI |———- | IN SERVICE | 3BA53095AWBC02 |
      | 0 | 19 | NDDI |———- | IN SERVICE | 3BA53095AWBC02 |
      | 0 | 20 | CPU6 |———- | IN SERVICE | BAD PCMS CODE |
      | 0 | 21 | Z24 |———- | IN SERVICE | 3BA53065AFBA02 |
      | 0 | 22 | eZ32 |———- | IN SERVICE | 3BA23265ABCB04 |
      | 0 | 23 | eZ32 |———- | IN SERVICE | 3BA23265ABBB01 |
      | 0 | 24 | NPRAE |———- | IN SERVICE | 3BA23254AAAD04 |
      | 0 | 25 | eZ32 |———- | IN SERVICE | BAD PCMS CODE |
      | 0 | 26 | Z24_2 |———- | IN SERVICE | 3BA53065NAAG02 |
      | 0 | 27 | INTIPA | INT-IP | IN SERVICE | 3BA23193ACAF06 |
      +—————————————————————————————-+

  31. Sergei June 27, 2012 at 7:38 PM Reply

    So, one more little question. What does it mean: “s14_slots” in “Crystal rack_type” for crystal 0?

    • gembuls July 14, 2012 at 2:19 PM Reply

      it doesn’t necessary while you recongnize via rack_table command but based on your output from ‘config all’ commands, that you are using media gateway type. You can identifying by physical board appearance and what type of board which is created on configuration, simple like that.

  32. imam July 23, 2012 at 1:41 PM Reply

    om gembul, kalau pengen menambahkan extension baru gimana cara di pabx nya alcatel

    • gembuls July 24, 2012 at 9:44 PM Reply

      create user extension:
      – dari prompt, ketik mgr
      – masuk ke menu users –> create

  33. Rodrigo July 27, 2012 at 10:04 PM Reply

    On my OmniPCX 4000 I can call to numbers starting with 2,5,7, but here in my country some new cellphones starts with the number 3, and my pbx is restricted to not dial numbers starting with 3, where can I change this so I can be able to dial numbers starting with the number 3?…. thank you

    • gembuls July 29, 2012 at 8:24 PM Reply

      Hi Rodrigo,
      You can setup dial numbers at ‘Discriminator Rule’ menu, from Translator –> Numbering Plan –> Discriminator Rule
      this configuration relates to the Access Categories/Public Network Categories, Automatic Route Selection (ARS), User Extensions Configuration, and Entities.

      • Rodrigo August 1, 2012 at 11:12 PM

        That works fine, Thank you Gembuls !!!

  34. oxeman4400 August 7, 2012 at 1:11 AM Reply

    this is alcatel forum?I am alcatel 4400 expert , contact me if you have question or looking for technical friend , me too
    oxeman4400@gmail.com

    • gembuls August 7, 2012 at 10:31 AM Reply

      no dude, this is not alcatel forum. i’m using this blogs just for knowledge sharing

      so expert, would you like to help us by answering any questions regarding alcatel 4400?

    • shankar March 25, 2013 at 8:00 PM Reply

      Hi, how to check how many analog , digital extensions used in the system and how many are free? and what is the total capacity of the sytem

  35. oxeman4400 August 7, 2012 at 10:31 PM Reply

    absolutely , if I can ….I will answer your questions.

  36. Brian September 6, 2012 at 3:41 AM Reply

    Hi,

    I am trying to figure out what Shelf and Board number my PCM board is located at in the system. Is that information available trough the CLI? Any help is appreciated.

    • gembuls September 12, 2012 at 2:33 AM Reply

      Hi Brian,

      as oxeman4400 wrote below, you can use ‘config’ command:
      for example:
      # config 0 (for shelf 0)
      # config 1 (for shelf 1)
      and so on..

  37. oxeman4400 September 7, 2012 at 6:46 PM Reply

    use config command
    config X ( your shelf address) and locate PCM board

  38. hari September 25, 2012 at 9:55 AM Reply

    Mau tanya nich mas klo merubah no ektension bagaimana ?

    • gembuls September 25, 2012 at 3:46 PM Reply

      Mas Hari,

      PABX nya Alcatel-Lucent? Tipenya?

      Berikut contoh untuk merubah extension pada PABX Alcatel-Lucent OmniPCX:

      cara mudahnya:
      – lewat handset, by default dengan prefix: #*0 (feature –> set in/out services) untuk merelease/disable extension.
      – angkat handset, tekan extension yang diinginkan jumlah digit sesuai numbering, setelah itu masukkan secret code: 0000 (by default)

      atau opsi lain lewat menu konfigurasi:
      – login ke pabx dengan telnet atau serial console
      – masuk menu dengan command: mgr
      – pilih menu users –> consult/modify extension yang ingin dirubah
      – copy konfigurasi shelf address, board address, dan equipment address pada user tersebut ke dalam notepad atau kalau dihafal silahkan saja. lalu rubah ke nilai ‘255’ untuk merelease port
      – buat user extension baru atau pilih extension yang baru, masukkan parameter (shelf address, board address, equipment address) yang ada pada extension sebelumnya di extension baru tersebut.
      – ctrl+v untuk menyimpan

      semoga bisa membantu

      • hari September 28, 2012 at 3:50 PM

        Makasih mas atas infonya pertanyaan lagi mis no ext 103 rusak( digital ) lalu no ext 222 ( analog) mau saya rubah menjadi 103 bisa tidak mas ?

      • gembuls September 28, 2012 at 7:45 PM

        Bisa mas, tinggal di swap port nya aja. karena port analog dengan digital berbeda dan card nya pun juga beda.

        Cara gampangnya:
        1. Release port pada extension 103 dan 222 dengan prefix #*0 (by default). Setelah di release begitu angkat handset voice guide akan meminta anda memasukkan nomor extension.
        2. Aktivasi extension di handset ext. 222 tadi lalu masukkan extension baru 103

  39. oxeman4400 September 26, 2012 at 1:35 AM Reply

    in English please🙂

    • hari September 28, 2012 at 3:56 PM Reply

      i have problem no ext 103 (digital) broken so i want change no ext 222 become no ext 103 , please help me

      • gembuls September 28, 2012 at 4:21 PM

        You can change phone set type from digital to analog or otherwise analog to digital via mgr menu:
        1. Telnet/console to PBX, using CLI command: mgr
        2. Users –> Consult/modify User Extension –> Change ‘Set Type’ option to correct phone
        3. Change Shelf address, Board Address, and Equipment Address parameters depends on your phone plugged into (manual). or another way you can change port parameters (shelf, board, and equipment address) on extension 222 into ‘255’ with prefix set in/out service (#*0), then you activate your extension on the phone set with new extension 103.

        notes:
        – if you can not change or swap your extension from digital to analog, change phone set type to 4035T first, set all equipment address (shelf, board, equipment) to ‘255’ to release then you can change it to analog/digital.

        – another way but not recommended: delete user extension 103 and 222 and then recreate it with new Set Type😀

  40. Alex February 3, 2013 at 6:45 PM Reply

    Hi Gembul,

    Need to know howto trace/setting routing auto attendant from trunk. Use OXO 4400 gr command.

    Thanks

    • gembuls February 8, 2013 at 11:53 PM Reply

      I’m sorry alex, I don’t have any experience in OXO (OmniPCX Office)

      But, to settings auto-attendant in OXE (OmniPCX 4400):
      from mgr menu -> Applications > Automated Attendant > Consult/Modify
      then you must define:
      – Automated Attendant Leaf
      – Automated Attendant Tree
      – Automated Attendant Access
      – Caller Rights Category

    • shankar March 14, 2013 at 9:15 PM Reply

      Create Virtual extension first and Import the wave file in AA menu , Please give landing group same as virtual extension.

  41. sandy February 8, 2013 at 10:12 PM Reply

    bos mau tanya cara setting pabx omni alcatel gimna ya?

    • gembuls February 8, 2013 at 11:55 PM Reply

      Bagian mana yang mau disetting bos? apakah bisa lebih spesific?

  42. shankar March 14, 2013 at 3:01 PM Reply

    Hi How To check the Licenses in 4400 OXE System, any particular cmd?

    • gembuls March 14, 2013 at 4:56 PM Reply

      spadmin –> choose no.2

      • shankar March 14, 2013 at 7:11 PM

        How many hardware ports are available? and how many of them are in use and total licenses used in system . If i select choice 2 , i ‘m nt able to find out his

      • gembuls March 15, 2013 at 12:03 AM

        Hi shankar,
        in OXE, license is binding on software not on hardware.
        using command: config 1 2 (1 is shelf number, and 2 is board number)

  43. shankar March 14, 2013 at 7:09 PM Reply

    How the integration of Voicemail 4645/4635 in 4400 and Common hardware and also how to config to users.

    • gembuls March 15, 2013 at 12:06 AM Reply

      I think it can takes two pages to reply your question here…😀
      please check your inbox for Voicemail manual guide

  44. shankar March 15, 2013 at 9:56 PM Reply

    I need one more clarification.

    how the hardware look like for this below config

    I hope this is common hardware system. But what is crystal 0 , 1,2,3,4, etc. what is No PCMS code and Bad PCMS code and also what is that inter crystal topology?

    Please expain me this configuration in details, then easy to comapre with other site details.

    Crystal 0 :

    +——————————————————————-+
    | Cr | cpl| cpl type | hw type | cpl state | coupler ID |
    |—-|—-|————|———–|————–|—————–|
    | 0 | 6 | CPU_CS2|———- | IN SERVICE | NO PCMS CODE |
    | 0 | 10 | CPU_CS2|———- | IN SERVICE | NO PCMS CODE |
    +——————————————————————-+

    > Reference rack not set

    Crystal 1 :

    +——————————————————————-+
    | Cr | cpl| cpl type | hw type | cpl state | coupler ID |
    |—-|—-|————|———–|————–|—————–|
    | 1 | 0 | UA_FICTIF| | IN SERVICE | NO PCMS CODE |
    +——————————————————————-+

    Crystal 2 :

    +——————————————————————-+
    | Cr | cpl| cpl type | hw type | cpl state | coupler ID |
    |—-|—-|————|———–|————–|—————–|
    | 2 | 0 | GD3|———- | IN SERVICE | BAD PCMS CODE |
    | 2 | 2 | UAI 16|———- | IN SERVICE | BAD PCMS CODE |
    | 2 | 3 | UAI 16|———- | IN SERVICE | BAD PCMS CODE |
    | 2 | 4 | UAI 16|———- | IN SERVICE | BAD PCMS CODE |
    | 2 | 6 | DPNSS|———- | IN SERVICE | BAD PCMS CODE |
    | 2 | 7 | PRA T2|———- | IN SERVICE | BAD PCMS CODE |
    | 2 | 8 | CS2|———- | CALL SERVER | BAD PCMS CODE |
    +——————————————————————-+

    — Inter Crystal Topology —

    +————————————————————————-+
    | CR | CPL Type Role Free/Tot Role Type CPL | CR |
    |————————————————————————-|
    |002 | 00 -GD3 (INT_A ) === 77/78 === ( MAIN) pwMEX – 00 |004 |
    |————————————————————————-|
    |002 | 00 -GD3 (INT_A ) === 78/78 === ( MAIN) pwMEX – 00 |005 |
    |————————————————————————-|
    |002 | 00 -GD3 (MAIN ) — 26/26 — ( INT_A) INTIP3A – 01 |019 |
    |————————————————————————-|

    Crystal 3 :

    +——————————————————————-+
    | Cr | cpl| cpl type | hw type | cpl state | coupler ID |
    |—-|—-|————|———–|————–|—————–|
    | 3 | 0 | GD3|———- | IN SERVICE | BAD PCMS CODE |
    | 3 | 2 | UAI 16|———- | IN SERVICE | BAD PCMS CODE |
    | 3 | 3 | UAI 16|———- | IN SERVICE | BAD PCMS CODE |
    | 3 | 4 | UAI 16|———- | IN SERVICE | BAD PCMS CODE |
    | 3 | 6 | PRA T2|———- | IN SERVICE | BAD PCMS CODE |
    | 3 | 7 | PRA T2|———- | IN SERVICE | NO PCMS CODE |
    +——————————————————————-+

    — Inter Crystal Topology —

    +————————————————————————-+
    | CR | CPL Type Role Free/Tot Role Type CPL | CR |
    |————————————————————————-|
    |003 | 00 -GD3 (INT_A ) === 78/78 === ( MAIN) pwMEX – 00 |006 |
    |————————————————————————-|
    |003 | 00 -GD3 (MAIN ) — 26/26 — ( INT_A) INTIP3A – 01 |019 |
    |————————————————————————-|

    Crystal 4 :

    +——————————————————————-+
    | Cr | cpl| cpl type | hw type | cpl state | coupler ID |
    |—-|—-|————|———–|————–|—————–|
    | 4 | 0 | pwMEX|———- | IN SERVICE | NO PCMS CODE |
    | 4 | 1 | UAI 16|———- | IN SERVICE | BAD PCMS CODE |
    | 4 | 2 | APPLI|———- | LANX 16_1 | BAD PCMS CODE |
    | 4 | 3 | UAI 16|———- | IN SERVICE | BAD PCMS CODE |
    | 4 | 4 | UAI 16|———- | IN SERVICE | BAD PCMS CODE |
    | 4 | 8 | SLI2 8 (Z)|———- | IN SERVICE | BAD PCMS CODE |
    +——————————————————————-+

    — Inter Crystal Topology —

    +————————————————————————-+
    | CR | CPL Type Role Free/Tot Role Type CPL | CR |
    |————————————————————————-|
    |004 | 00 -pwMEX (MAIN ) — 77/78 — ( INT_A) MGD3 – 00 |002 |
    |————————————————————————-|

    Crystal 5 :

    +——————————————————————-+
    | Cr | cpl| cpl type | hw type | cpl state | coupler ID |
    |—-|—-|————|———–|————–|—————–|
    | 5 | 0 | pwMEX|———- | IN SERVICE | NO PCMS CODE |
    | 5 | 1 | UAI 16|———- | IN SERVICE | BAD PCMS CODE |
    | 5 | 2 | UAI 16|———- | IN SERVICE | BAD PCMS CODE |
    | 5 | 4 | UAI 16|———- | IN SERVICE | BAD PCMS CODE |
    | 5 | 5 | SLI2 16(Z)|———- | IN SERVICE | BAD PCMS CODE |
    | 5 | 8 | SLI2 16(Z)|———- | IN SERVICE | BAD PCMS CODE |
    +——————————————————————-+

    — Inter Crystal Topology —

    +————————————————————————-+
    | CR | CPL Type Role Free/Tot Role Type CPL | CR |
    |————————————————————————-|
    |005 | 00 -pwMEX (MAIN ) — 78/78 — ( INT_A) MGD3 – 00 |002 |
    |————————————————————————-|

    Crystal 6 :

    +——————————————————————-+
    | Cr | cpl| cpl type | hw type | cpl state | coupler ID |
    |—-|—-|————|———–|————–|—————–|
    | 6 | 0 | pwMEX|———- | IN SERVICE | NO PCMS CODE |
    | 6 | 1 | UAI 16|———- | IN SERVICE | BAD PCMS CODE |
    | 6 | 2 | UAI 16|———- | IN SERVICE | BAD PCMS CODE |
    | 6 | 3 | UAI 16|———- | IN SERVICE | BAD PCMS CODE |
    | 6 | 4 | UAI 16|———- | IN SERVICE | BAD PCMS CODE |
    +——————————————————————-+

    — Inter Crystal Topology —

    +————————————————————————-+
    | CR | CPL Type Role Free/Tot Role Type CPL | CR |
    |————————————————————————-|
    |006 | 00 -pwMEX (MAIN ) — 78/78 — ( INT_A) MGD3 – 00 |003 |
    |————————————————————————-|

    Crystal 18 :

    +——————————————————————-+
    | Cr | cpl| cpl type | hw type | cpl state | coupler ID |
    |—-|—-|————|———–|————–|—————–|
    | 18 | 0 | GD|———- | IN SERVICE | BAD PCMS CODE |
    | 18 | 1 | 4645|———- | IN SERVICE | NO PCMS CODE |
    +——————————————————————-+

    — Inter Crystal Topology —

    +————————————————————————-+
    | CR | CPL Type Role Free/Tot Role Type CPL | CR |
    |————————————————————————-|
    |018 | 00 -GD (MAIN ) — 24/24 — ( INT_A) INTIP3A – 01 |019 |
    |————————————————————————-|

    Crystal 19 :

    +——————————————————————-+
    | Cr | cpl| cpl type | hw type | cpl state | coupler ID |
    |—-|—-|————|———–|————–|—————–|
    | 19 | 0 | FICTIF| | REG NOT INIT | NO PCMS CODE |
    | 19 | 1 | INTIP3A| | IN SERVICE | NO PCMS CODE |
    | 19 | 2 | INTIP3A| | OUT OF SERV | NO PCMS CODE |
    | 19 | 3 | Z_FICTIF| | IN SERVICE | NO PCMS CODE |
    +——————————————————————-+

    — Inter Crystal Topology —

    +————————————————————————-+
    | CR | CPL Type Role Free/Tot Role Type CPL | CR |
    |————————————————————————-|
    |019 | 01 -INTIP3A (INT_A ) === 26/26 === ( MAIN) GD3 – 00 |002 |
    |————————————————————————-|
    |019 | 01 -INTIP3A (INT_A ) === 26/26 === ( MAIN) GD3 – 00 |003 |
    |————————————————————————-|
    |019 | 01 -INTIP3A (INT_A ) === 24/24 === ( MAIN) GD – 00 |018 |
    |————————————————————————-|

  45. shankar March 19, 2013 at 3:12 PM Reply

    Hi gembuls , Is there any update about my query. Please can you expalin me asap.

  46. shankar March 21, 2013 at 7:31 PM Reply

    Hi gembuls , Is there any update about my query.

    • gembuls March 26, 2013 at 5:19 AM Reply

      hi shankar,
      bad pcms code means that you are not using the correct license or maybe you’re using open license. crystal number is a shelf number in this case you are using 6 shelfs, shelf 0, 2,3,4,5, and 6
      what is your query dude? I’m sorry for late of reply, I’m just a blogger not an alcatel supports. you can contact an alcatel support center via alcatel business partner.

  47. shankar March 25, 2013 at 7:00 PM Reply

    Hi Gembuls, how to check how many analog , digital extensions used in the system and how many are free? and what is the total capacity of the sytem

    • gembuls March 26, 2013 at 5:22 AM Reply

      hi shankar,
      you can check it with command: spadmin
      choose no.2 and here you can see what features you were use with license availability.
      I.e: Analog Phones 65/1000 (65 means your analog phones were used, 1000 means your license capabilities.

  48. shankar March 26, 2013 at 2:49 PM Reply

    Hi, Thanks, I already tried that command, but it is not showing analog, digital and IP parameter. and sorry i’m disturbing you, i’m a new learner for OXE and

  49. Shankar April 17, 2013 at 1:10 AM Reply

    Hi,

    This is regarding the SNMP configuration fro Alcatel 4400 System for R
    8.01 and also I refered R 8. Document.

    Here confusion is that they are given 5 IP address to MAP.

    But there is only one IP address location is provided in SNMP
    Supervisor menu–using MGR command.

    and also is their any reboot is required for these settings.

    Please help me regarding on this

  50. shankar April 23, 2013 at 2:04 AM Reply

    Hi, Can u guide me on this

    • gembuls April 23, 2013 at 8:09 PM Reply

      hi shankar,

      In Release 8.0, you can set SNMP config from:
      mgr menu –> SNMP configuration
      mgr menu –> Application –> Incident Manager

  51. Shankar May 4, 2013 at 1:03 AM Reply

    Hi Gembuls, Thanks for the information, one more clarification is required, if you delete any config in DDI Default config menu, how to check again, what was the their in previous config
    Can u please suggest me for this.

    • gembuls August 17, 2013 at 4:12 PM Reply

      there is no way to restore previous configuration, except you restore it from backup mao database

  52. The Cable Guy (@SyafrudinYudha) July 30, 2013 at 3:32 PM Reply

    Hi Gembuls,
    Saya ingin memasang VOIP system baru, tapi PBX lama (Lucent) tetap digunakan sebagai backup kalo terjadi failure di VOIP. Apakah hal ini bisa dilakukan? Dan bagaimana caranya?
    Terima kasih atas bantuannya

    • gembuls August 17, 2013 at 4:13 PM Reply

      bisa pak, Interconnect antar pabx dengan analog line bisa menggunakan Tieline, cara lainnya dengan menggunakan SIP Trunk: http://bit.ly/16wwRly

  53. shankar August 6, 2013 at 1:06 AM Reply

    Hi gembuls,

    what is the command used to disable/Enable the trunk group

    • gembuls August 17, 2013 at 4:16 PM Reply

      to enable trunk, you can create trunk configuration and then apply it using ARS. for detail reads the manual configuration of alcatel-lucent omnipcx

  54. ambagb August 31, 2013 at 12:57 AM Reply

    Hi gembus,

    How to view the backup file of OXE/4400 system ( Mao file ) in offline. Just want to check the what are all the things is configured on it. ( in OXO , backup we can load and view in OMC software)

    • gembuls August 31, 2013 at 11:00 AM Reply

      as far as I know you can’t see the configuration using Mao file. to see oxe configuration offline you can use maintenance tools called “infocollect”

  55. Yusak August 31, 2013 at 7:00 AM Reply

    Mas Gembul, bagaimana carnya untuk mengeset operational states pada board di alcatel 4400 (OXE)?

    • gembuls August 31, 2013 at 10:55 AM Reply

      di ‘create’ dulu mas board nya setelah shelf nya ter-create. Menu MGR > Shelf > Board > Create > Pilih board sesuai dengan tipe board yang dipasang.

  56. Nugraha January 23, 2014 at 2:55 PM Reply

    Pak mau tanya, hari ini saya tidak bisa telnet ke pabx alcatel 4400 saya, ping ke IP nya pun tidak bisa. Sebelumnya lancar. Apa yang salah yah? Terima kasih.

    • gembuls January 23, 2014 at 3:07 PM Reply

      coba cek koneksi physical dari pabx ke network nya dulu pak, kalo gak ada masalah coba cek konfigurasi ip di pabx.

  57. Nugraha January 23, 2014 at 3:18 PM Reply

    pak koneksi fisik dari pabx ke switch network tidak ada masalah, sdh coba ganti kabel juga, sdh coba ganti port masih belum bisa. Cara cek konfigurasi IP di pabx bagaimana yah Pak? Terima kasih.

  58. Nugraha January 24, 2014 at 8:49 AM Reply

    Selamat Pagi Pak, pagi ini saya coba restart PABX nya dan telnet sudah bisa. Terima kasih.

  59. sdd January 27, 2014 at 12:53 AM Reply

    hi gembuls i am new about this pabx oxe …why when i try to modify the directory name of a user is not changing even i save the changes through f1 to save when i verify it still the old name is there? i apreciate your help. thanks

  60. Nugraha March 13, 2014 at 1:34 PM Reply

    Pak, hari ini saya telnet ke PABX, waktu ketik MGR keluar error :
    error : error 13 : parse error
    error : error 13 : parse error
    panic : internal error, file “/twdhs3/prodc1/ws/si_c17/,ao/code/resdico.c”, line 71

    mohon petunjuk cara mengatasinya. Terima kasih.

  61. Srinivas April 3, 2014 at 4:49 PM Reply

    Is there any way to record a call or conversation?

  62. sarah dahshan April 21, 2014 at 3:54 PM Reply

    hi guys…
    I want if it is possible to know how make a release on the hard disk of the cpu6 of omnipcx4400.
    best regards.

    • gembuls April 28, 2014 at 12:59 AM Reply

      yes it’s posibble, release cpu6 board from it shelf then loose the screw on hard disk.

  63. sarah dahshan April 27, 2014 at 5:39 PM Reply

    hi guys…
    i want to know how to download database on empty hard disk of cpu6 of omnipcx 4400 pabx .
    best regards.

    • gembuls April 28, 2014 at 12:54 AM Reply

      which databases you want to download if the hard disk was empty?
      if you want to download the databases:
      1. backup your databases first (if you need the latest databases)
      2. connect to pbx with FTP connection
      3. download backup file from directory: DHS3Dyn\BACKUP\IMMED
      – retrive the file which you want to backup from IMMED directory based on name of file

  64. sarah dahshan April 29, 2014 at 5:53 PM Reply

    hi guys….
    I want to know how to download a software release of my database which was backed up on the hard disk of cpu6 to make this database active.
    thank you

    • gembuls April 29, 2014 at 6:30 PM Reply

      hi sarah, you can do the backup-restore procedure via swinst, choose no.2 (expert mode) then choose no.4 (Backup & Restore Operations). after you backup the databases you can download that file using FTP

  65. sarah dahshan April 30, 2014 at 6:18 PM Reply

    hi guys..
    how can i know the system version(release) and if i have any problem in this issue how can i behave.
    thank you.

  66. leiroel June 16, 2014 at 10:03 AM Reply

    Mas Gembuls, cara mengembalikan extension yang terforward gimana ya…??

    • Arif Romansyah June 16, 2014 at 10:11 AM Reply

      masuk ke menu: mgr – Users – Go Down Hierarchy – Dynamic State User – Forward (Pilih opsi No Forward)
      atau menggunakan prefix “Forward cancellation”, by default: #64

  67. hardi September 9, 2014 at 5:20 PM Reply

    mantab gan ilmu sharenya semaga jadi orang yg bijaksana .alloh berkati agan amin

    ibadah kerja harus lillahita’ala

    • Arif Romansyah September 17, 2014 at 11:58 AM Reply

      Terima kasih…semoga usaha dagangnya menuai berkah juga.

  68. hardi September 9, 2014 at 5:21 PM Reply

    saya hanya pedagang pabx kecil2;lan gan. ni web kami gan http://www.sewa****pabx.com

    • Arif Romansyah September 17, 2014 at 11:59 AM Reply

      mohon maaf kalau mau jualan bukan disini tempatnya, silahkan buka lapak di tempat lain ya…

  69. dkmz September 17, 2014 at 10:47 AM Reply

    Hi,
    Gembuls/Arif Romansyah

    How to activate license in ALU SIP Phone? ada command nya?

    Terima kAsih

    • Arif Romansyah September 17, 2014 at 11:51 AM Reply

      license di ALU itu cuma satu pak, ya file OPS itu. untuk menambah license SIP Phone ataupun IP Phone coba contact vendor/business partner ALU, karena itu di generate sesuai kebutuhan (ada harga pastinya) dan mengikat ke CPU-ID.
      untuk cek license dan cek fitur apa saja yang available, bisa gunakan command: spadmin

  70. Messanh October 13, 2014 at 6:25 PM Reply

    Hi, I have some problems with the time setting on OXE. The systhem take into account the modification of the date but the extensions not. Can you help me?

    • Arif Romansyah October 14, 2014 at 4:57 PM Reply

      would you like to describe the details? do you have changed time & date via swinst?

  71. Alex October 15, 2014 at 3:02 PM Reply

    Hi all there, i try to figure out why i cannot apply changes when i manage my database with mgr. Someone could help me on this matter?

    • Arif Romansyah October 15, 2014 at 3:38 PM Reply

      did you login with mtcl user? apply/save config with ctrl + v

  72. Alex October 15, 2014 at 9:11 PM Reply

    I did. For example when I’m on the consult/mofify: Dynamic State User. I put the directory number in the where box, I hit ENTER key but nothing happens. Weird

    • Arif Romansyah October 17, 2014 at 9:43 AM Reply

      not using enter to confirm but use hold Ctrl button on your keyboard + v

  73. alex October 16, 2014 at 7:02 PM Reply

    Yes I did

  74. muhtadee Billah April 7, 2015 at 9:24 AM Reply

    salam encik arif saya adie dari Malaysia ..baru blaja system alcatel 4400 mahu Tanya bagaimana cara membuat hunt group? maaf saya masih baru..

  75. Din April 9, 2015 at 1:19 PM Reply

    hi all..
    what wrong if call server no light on FAN

  76. kraklilu April 21, 2015 at 8:05 PM Reply

    Hi Gembuls
    Can you help me how to generate called numbers bill on oxe system with out using omnivista software?
    thank you.

    • Arif Romansyah April 27, 2015 at 9:58 AM Reply

      by default, omnipcx generate accounting files called: TAXAxxxxxxx.DAT file. you can collect these files and use 3rd party software to extract and processing the conversation logs data inside.

  77. arif June 25, 2015 at 3:22 PM Reply

    hi om, kalo pabx alcatelnya sering reset sediri, gimana tuh?

    • Arif Romansyah June 26, 2015 at 9:14 AM Reply

      boleh liat log nya dulu? output dari command: incvisu
      atau…
      isi file log pabx (output dari command incvisu):
      incid.log
      s/d
      incid-4.log

      ini asumsi di kelistrikan tidak ada masalah ya mas?

  78. herwanto August 4, 2015 at 3:15 PM Reply

    sore om,biar telepon yang masuk ke atasan difilter dl di skretaris gimana caranya?(alcatel 4400)

    • Arif Romansyah October 19, 2015 at 10:19 AM Reply

      di filter maksudnya kalau ada incoming call ke bos, di terima oleh sekretaris nya dulu begitu pak?

  79. damar September 21, 2015 at 9:25 PM Reply

    malem om gembul.
    kebetulan ditempat kerja saya pake alcatel 4400 nih om.
    mau tanya,gimana cara kita buat tau card kita yang rusak ato fungsi. soalnya banyak nih ditempat saya yang nada deringnya pada ilang.
    suwun om🙂

    • Arif Romansyah October 19, 2015 at 10:17 AM Reply

      waduh, coba contact vendor nya pak. Kalau tidak ada, bisa direct email ke saya untuk maintenance. thank you

  80. Alex February 4, 2016 at 1:54 PM Reply

    Pak gembul mau tanya kalau user dari extension coba call tapi jadi out of service dan di status trkstat jadi hs kenapa yah? solusinya bagaimana ya?

    • Arif Romansyah February 26, 2016 at 7:42 PM Reply

      trunk status HS itu artinya line nya kosong mas.
      coba di cek dulu line yang dalam kondisi ‘hs’ tersebut apakah ada dial tone dan bisa di call?

  81. om rully February 26, 2016 at 4:50 PM Reply

    sore mas gembul, Mau tanya bagaimana cara untuk menghentikan pencarian nama yang double dihandset alcatel. padahal untuk brocast di system pabxnya sudah tidak diaktifkan. terima kasih….

    • Arif Romansyah February 26, 2016 at 7:41 PM Reply

      dicari dulu double nya dimana? apakah terintegrasi dengan LDAP atau Active Directory?

  82. om rully February 29, 2016 at 9:39 AM Reply

    pagi mas gembul, double namanya di handset alcatelnya. ya pasti menggunakan LDAP. dan bagaimana caranya untuk menghilangkan double dari sisi alcatel selain brocast di nonaktifkan….

  83. om rully February 29, 2016 at 10:24 AM Reply

    pagi mas gembul, LDAP atau Active directory tidak digunakan

  84. om rully March 2, 2016 at 12:56 PM Reply

    Siang mas gembul, tidak terintegrasi dengan LDAP atau Active Directory

    • Arif Romansyah March 3, 2016 at 7:34 AM Reply

      pak rully, untuk penamaan, coba liat User Extensions config nya, mungkin disitu First Name & Last Name nya di isi dengan nama yang sama, jadi muncul nya double

  85. om rully March 4, 2016 at 11:37 AM Reply

    sinag mas gembul, first name & last namenya berbeda karena ini bukan berada di suatu tempat yang sama. memang dulu si A berada ditempat lain dengan ext tersebut lalu si A pindah tempat dengan ext yang berbeda tetapi nama yang sama. lalu jika search menggunakan handset yang ada keyboardnya / digital keluar nama si A dengan ext yang lama dan nama si A dengan ext yang sekarang. Ketika kita ingin enter / dial ke si A dengan nama yang pertama kali (ext lama) lalu terhubung ke ext A (ext lama).

    • Arif Romansyah March 8, 2016 at 6:43 PM Reply

      extension yang berbeda, dengan nama yang sama? hehe…extension yang lama di hapus saja pak.

  86. om rully March 17, 2016 at 4:27 PM Reply

    ext tidak dihapus mas gembul tetapi di ganti nama dengan yang lain ditempat lama. tetapi kenapa masih muncul bila kita search ditempat yang baru. padahal brocast sudah di non aktifkan….

  87. fahmi April 26, 2016 at 10:25 AM Reply

    Pak Gembul,

    Saya mau tanya tentang Alcatel-OXO, di OXO sering ,mengalami masalah di PSTN Analog . Line nya sering gantung.
    Apakah pak Gembul tahu caranya ?

    • Arif Romansyah May 6, 2016 at 7:19 AM Reply

      PSTN line nya hidup semua pak? coba di cek mungkin ada yang mati

  88. andi rachmawan July 19, 2016 at 1:51 PM Reply

    Pak mohon pencerahan,
    Saya bru belajar alcatel 4400, maksud dari Error SU function 2 apa ya ?
    Terima kasih

  89. Om rully October 24, 2016 at 11:17 AM Reply

    Siang mas gembul.

    mau tanya,gimana cara kita buat tau card kita yang rusak ato fungsi. soalnya banyak nih ditempat saya yang nada deringnya pada ilang pada handset panasonic menggunakan card sli 16-1 alcatel. ini terjadi di card sli 16-1 karena byk yg hilang nada deringnya di handset panasonic. punya pengalaman seperti mas gembul?
    suwun mas

  90. ipup November 17, 2016 at 11:52 AM Reply

    Om Gembul, sebenernya diatas sudah ada yg nanya dan sudah dijawab. Tapi ane cek di Aplikasi OMC ( Omnipcx management console ) kok gk ada ya? buat setting timer per extention? trus saya coba telnet/ssh refused, apa musti dari console telnet/ssh nya? makasih

  91. Tayyab November 28, 2016 at 1:35 PM Reply

    Hi,
    I am beginner with OMNIPCX enterprise, After cleaning the workstation from viruses, ip desktop softphone is not working “not registered”. please help in this regard,
    Do i need to delete the user and create again or any other method.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: